Проект „Включващо обучение“

IMG_5407

СОУ „ Васил Левски” е  пилотно  училище по ПРОЕКТ ВG051РО00-4.1.07 „ВКЛЮЧВАЩО ОБУЧЕНИЕ“. Проекта стартира на 17.ІХ.2012г., като продължителността му е 30 месеца. Целта  на проекта е да осигури подкрепяща среда за равен достъп до образование и за отваряне на образователната система с оглед осъществяването на включващо обучение.

За нуждите на Проекта, в училище бяха назначени специалисти психолог и ресурсен учител, които работят с 13 ученици, от ІІІ, ІV, ІХ и Х клас. Работят с тях по изготвени индивидуални образователни програми съобразени с техните потребности и възможности по БЕЛ и математика. Обръщат внимание и на емоциите, поведението  и психичните процеси на учениците със специални образователни потребности.

Интегриране на деца със специални потребности

 

Глината – полезна и забавна – част от заниманията по Проект “Включващо обучение”

Специалистите – психолог и ресурсен учител, които през учебната 2013-2014 година работят с 13 деца със специални образователни потребности, проведоха през месец януари 2014г. серия от занимания, базирани на работата с глина, която е прекрасен материал за трудотерапия и арт терапия.

С помощта на преподавателя по изобразително изкуство – г-жа Илиана Григорова, децата със специални образователни потребности изработиха глинени съдове, които след това сами декорираха.

Работата с глина е вълшебно универсално психотерапевтично средство за хора с най–разнообразни проблеми. Агресивните възрастни или деца, при работа с глина, могат да дадат изход на своята агресия. Други, които изпитват чувство на неувереност и страх, при занимания с моделиране с глина, добиват чувство за контрол владеене на психиката си.

DSC03249DSC03239

ИНТЕГРИРАНЕ НА ДЕЦА СЪС СПЕЦИАЛНИ ОБРАЗОВАТЕЛНИ ПОТРЕБНОСТИ

Интегриране на деца със специални потребности

В ресурсния кабинет в СОУ „Васил Левски” по повод настъпването на пролетта можем да намерим идеи на екипа, работещ по проекта с интегрирането на деца със специални потребности. Идеи за лалета, картички,от най-прости хартийки, се превръщат с малко въображение и сръчни ръчички в нещо красиво. Това е един наистина прекрасен начин децата да се изразяват и общуват помежду си.

IMG_0391

Проектът  има за цел да  научи децата със специални потребности да се приспособяват към обществото, а не както обикновено се случва с тях след като излязат от училище – да се превърнат в товар за родителите си. Много важна част в обучението е участващи деца да са заедно , за да може  всеки един от тях да даде малко от себе си  и да види, че с обединени усилия може да се постигне много повече отколкото индивидуално.

IMG_0394

 

За месец март децата са изработили картички, който ще поднесат на по-малките ученици в нашето училище, които са със специални потребности, също като тях . Това е един прекрасен жест от страна на по- големите, които чрез цветовете и красотата  изразят себе си и подаряват творенията си на други деца, с  надежда да последва техния пример – да открият приятели и да видят колко по-хубав е живота, когато емоциите са сподели.

IMG_0399

Децата със специални образователни потребности биват поставяни в ситуации с ежедневен характер, целящи придобиването на знания и умения за преодоляване на съпътстващите ги трудности. До този момент участниците в проекта са обходили маршрута от вкъщи до училище с помощта на ресурсния учител, също така са се научили да пресичат на безопасни места,  да пътуват с превозни средства, да спазват дневен режим и да подбират облеклото си спрямо различните сезони.

IMG_0375