Информация за часовете

Ден в испанската култура

На 9 май, госпожица Делчева и двете групи по испански език посетиха тържество в 164 ГПИЕ “Мигел де Сервантес“ . Организираното, от учениците от осми клас, представление беше посветено на испанската култура и традиции. Чрез представените песни, танци и ситуации от живота участниците ни запознаха по един различен и разбираем начин с испанската култура.

Концерт на Испанската Култура

Двадесет и трети април е световният ден на книгата, но това е и емблематична дата за Испанската гимназия – ден на Сервантес и на испанския език. Ето защо на 23 април в зала 1 на НДК се състоя  тържественият концерт посветен на 20-годишнината на Гимназията. Концертът беше израз на благодарност към основателите на училището, към своя патрон – Мигел де Сервантес и към всички свои възпитаници и техните преподаватели.  Публиката беше силно впечатлена от песни и танци представящи не само испанската култура, но и много други, а финалната част на концерта беше посветена на българските традиции. Удоволствието, да се насладят на това незабравимо изживяване, имаха първата група по испански език, сформирана в нашето училище. Те разказаха,че са останали много впечатлени от видяното и от активността на учениците от Испанската гимназия. Надяват се, някой ден и в СОУ „ Васил Левски” да има толкова дейни ученици, каквито са децата от 164 испанска езикова гимназия.

Tortilla española в час по испански език

Първата група по испански език, в последния ден преди пролетната ваканция, приготви в кабинета по готварство традиционното испанско ястие – тортиля (tortilla española). Тя бе високо оценена от директора на училището – г-жа Стефанова, която се слави със страхотните си кулинарни умения.

 Откриха се две нови групи по испански език

Преди повече от шест месеца се откриха две нови групи по испански език. Сега, след толкова време интересът на учениците все още не е спаднал. С помощта на госпожица Делчева и на различни презентации и табла те се запознават с испанската култура и граматика.

Среща с Хорхе Букай

На 7 юни във Висшия институт по архитектура и строителство се проведе дългоочакваната среща на Хорхе Букай с българските му читатели. Организатор на мероприятието  бе издателска къща „Хермес“. Група ученици от СОУ „Васил Левски“ също присъстваха на културното събитие, за да се запознаят отблизо с личността и творчеството на този велик психотерапевт. Част от учениците, посещаващи часовете по испански език, имаха възможността да упражнят своите знания, слушайки испанска реч. В знак на благодарността си към известния автор, представителите на нашето училището му поднесоха специален подарък, съдържащ брой от вестник „Училищни страсти“, красива картичка и традиционни сувенири за спомен от България.

Първата група по испански език завърши с отличие!

На 30 юни от 10:30ч. в кабинета по биология се проведе официалното връчване на сертификатите на първата група по испански език в СОУ “Васил Левски” гр. Елин Пелин. В последният учебен ден за всички ученици от горен курс, за първи път в нашето училище беше и последният ден за първата група по испански език. В кабинета по биология се проведе кратко събиране, организирано от пом. директорът на училището г-ца Делчева- нашият преподавател, на което всеки ученик от испанската група получи своя сертификат за завършване на курса и специален подарък. С пожелания за упоритост, всеотдайност и любознателност, директорът на СОУ “Васил Левски”- г-жа Юлия Стефанова връчи грамотите за отличен успех и изрази своето възхищение от постигнатите резултати, а г-ца Делчева подари на учениците първата им книга на испански език.

В час по испански

Поради големия интерес към часовете по испански език, качваме няколко снимки, които да илюстрират как протичат тези часове. Както вече съобщихме, в началото на втория учебен срок, в СОУ “Васил Левски” стартира, под формата на извънкласна дейност, изучаването на испански език. От следващата учебна година испанският ще намери място и в план приема на училището. Очаквайте подробности както за план-приема, така и за  часовете по испански.