Есета на ученици

Зелено

  Събуждам се отпочинал, ведър,бодър и весел.  До мен тихо похръква Георги.  Чува се лекия ромол на поточе и чуруликането на птици. Дърпам ципа на палатката и излизам навън . Изправям се, Протягам се и вдишвам свежия въздух  с широко отворени очи. Около мен всичко е  зелено-една зелена приказка от дървета и трева,окъпани от сутрешната роса. Капките от росата като елмази светят върху свежата зеленина, огряна от току-що изгрялото слънце. На тази зелена поляна сме се събрали 28 момчета и момичета от местната ЕКО организация.  Опънали сме зелени палатки хималайки , близо до поточе върху зелената трева. Днес ще чистим част от планината. На една от палатките се вее нашият трибагреник, където в средата е заел своето място зеленият цвят . Скоро всички станаха. Марин разстила зелената карта на областта и определя маршрута. Раздава зелени чували и зелени ръкавици. Дава указания . Всички сме облечени с зелени тениски,зелени панталони и бели кецове. Започваме чистенето. Боклуците са много и затова бързо пълним чувалите. В мен се надига негодувание и си задавам въпроса „Защо бе,хора,защо толкова много замърсявате? Не може ли да съберете и прибирате собствените си отпадъци?”

Бавно се приближаваме към върха. Кецовете ни от бели са станали зелени, от мократа зелена трева. На билото се  виждат въртящите се перки на електрическата инсталация, произвеждаща зелена енергия. Някъде се чува припев на песен „ …зелено,зелено,зелено…” мисля си за какво зелено става дума-за зелената природа или зелените пари.

Стигнахме до върха. Тук духа вятър. Надолу се вижда разкошен зелен тревен килим с разцъфнали тук-там цветя. В единия край стройно са наредени зелените чували пълни с боклуци. От другата страна на върха има още много боклуци. Изведнъж ми, се прииска да викна от високото като Боримечката.

-Ей,хора,пазете природата, не цапайте  зеленото!

Полека се спускаме, пълним и подреждаме в ред зелените чували. Стигаме до буйно поточе, около което има гъста зелена растителност. Леко прескачаме и пред нас се ширва голяма зелена поляна. Сядаме да починем и аз вадя от зелената си раница-зелени ментови бонбони. Всички с удоволствие си хапват. Чува се маршова песен, и към нас се присъединяват група военни те са облечени в зелени униформи и също като нас с зелени чували събират боклуците, пръснати в зелената трева.

Денят преваля. Залезът е леко оранжев и се отразява в зеленината на планината. Една прекрасна гледка в оранжево и зелено, достойна за четката на някой голям художник. Ядосвам се на себе си, че нямам дарба да рисувам и вадя телефона или професионалния фотоапарат и заснемам видяното.

Тръгваме си от планината с зеленото ЕКО-автобуси и с групата от ЕКО организацията бяхме много доволни, че сме свършили толкова хубава работа да изчистим планината, но бяхме и много изморени. Прибирам се у дома. Свалям зелените си дрехи и позеленелите кецове. Всичко поставям в пералнята и изпирам със зеления желиран препарат на Ариел и с ЕКО енергията от перките, който видяхме в планината.

Симеон Симеонов 9а