Закуската- как да започнете деня правилно?

Изследвания показват, че децата, които  ядат закуска, се справят по- добре в училище. Това звучи логично и за възрастните. Независимо в коя сфера работите, да пропуснете закуска не е добра идея. Тя поставя тона на деня.

Ако не закусвате, е по-вероятно да се уморите, защото мозъкът и тялото ви губят енергия. До обяд вече сте гладни, раздразнителни и е много вероятно да изберете не най-здравословното обедно меню.

Закуската помага за загубата на тегло и хората, които закусват, е по- вероятно да поддържат здравословно тегло.

Да прескочите закуската е най- лесно и често се изпълнява като трик за отслабване. Само че тялото не връзва. То очаква да бъде презареждано с енергия на равни интервали, а когато не поручава това, от което се нуждае, е по- вероятно да си изгради навика да трупа запаси. Важно е закуската да е балансирана, така че да ви дава енергия, без да натоварва организма ви и храносмилателната система. Здравословната закуска трябва да съдържа протеини и фибри. Тази комбинация задоволява глада и ще се чувствате сити до обяд. Протеините може да си набавите от нискомаслени меса, яйца, бобови растения или млечни продукти. Фибрите се съдържат в пълнозърнестите храни, зеленчуците и плодовете. Една добре балансирана закуска би представлявала нещо просто като варено яйце или портокал. А най- подходяща е зърнената закуска с мляко.

Американски учени са установили, че купичка зърнена храна на закуска е най- здравословният начин за започване на деня. Хората, които ядат мюсли, консумират също повече прясно и кисело мляко от нормалното, по- малко напитки, съдържащи захар, по- малко мазни храни, месо и яйца, казват специалистите от Националния институт по заболявания на сърцето, белия дроб и кръвта в САЩ.

За децата яденето на закуска е свързано с по- здравословно хранене, по- нисък индекс на телесна маса, по- високи нива ва физическа дейност и по- добро качество на живот.