Интерактивно езиково състезание “А сега накъде?” се проведе в СУ “Васил Левски”

На 24.04.2017 г. от 11 ч. в спортна зала „инж. Янко Янков“ се проведе Интерактивно езиково състезание “А сега накъде?”, в което участваха учениците от петите класове в СУ “Васил Левски”, гр. Елин Пелин.

Инициативата е обвързана с Международния ден на четенето и авторското право, който се отбелязва на 23 април. Идеята за състезанието е на г-жа Цанева и г-жа Янкова – преподаватели по български език и литература в училището, които със съдействието на ученици и родители, доказаха древната мъдрост, че “Ученикът не е съд, който трябва да се запълни, а факел, който трябва да се запали”.
Ентусиазъм, хъс и естетика демонстрираха участниците в състезанието. То протече в три кръга, всеки от тях с по четири игри.
Първи кръг – „В  дебрите на българския език“. В този първи кръг учениците показаха умения и знания в следните  игри:

  • “Без думи” – етюди от различни сфери на общуване
  • “Кръстословица”, чрез която проверихме теоретичните знания на петокласниците
  • “Части на речта” – интерактивна игра с ръчички
  • “Правопис”

Втори кръг – „Митология и фолклор“. На този етап петокласниците демонстрираха литературните си познания в  игрите:

  • “Познай митологичния герой!”
  • “Стълба на Сътворението”
  • “Фолклорни празници”
  • “По стъпките на най-малкия брат”

Често учениците питат: “Това пък защо ми е?” – играта “Да приложим наученото!” на практика показа значимостта на изучения литературен материал в пети клас за фолклорните празници.

Трети кръг – „Традиционни български ястия“. В последния кръг учениците от всеки клас бяха разделени на екипи, които със съдействието на родителите си, приготвиха традиционни български ястия, съобразно християнските празници, аранжираха празничната трапеза и разказаха за обредността и ритуалите по време на празника. Естетичното подреждане на трапезата, уникално изработените декори, ястията, които грабваха с визията и вкуса си, показаха, че трябва да се гордеем с нашите деца.
СУ “Васил Левски” изказва благодарност към всички, чиито ентусиазъм и знания направиха състезанието възможно, защото всичко отминава, но пламъкът в детските очи днес, се превръща в огън и жажда за познание утре.
Проявата уважиха доц. Ивайло Симеонов – кмет на Община Елин Пелин, г-жа Ели Цветанова – заместник-кмет с ресор Образование, г-жа Ангелина Илиева – главен експерт в отдел „Образование, хуманитарни и социални дейности“ в Община Елин Пелин, г-жа Магдалена Ананиева – главен експерт по български език и литература в РУО-София област, г-н Нако Наков – директор на СУ “Христо Ботев” от с. Горна Малина, както и ученици, родители и преподаватели.

Споделете: