Покана от Майкрософт за участие в международен летен лагер за изкуствен интелект за наши ученици

Десетокласничките Бояна Димитрова и Никол Методиева от СУ „Васил Левски“ град Елин Пелин, получиха покана от Майкрософт за участие в международен летен лагер за изкуствения интелект, който ще се проведе от 26 до 31 август в столицата на Гърция.

В събитието ще участват 150 момичета от Азербайджан, България, Хърватия, Кипър, Чехия, Естония, Грузия, Гърция, Унгария, Казахстан, Косово, Латвия, Литва, Малта, Черна гора, Полша, Румъния, Русия, Сърбия, Словакия, Словения, Украйна.

 

Ученичките са сред избраните десет български участници в летния лагер, предназначен за момичета от 15 до 17 години с изявен интерес към технологиите. Бояна и Никол спечелиха с идеите си /които записаха в двуминутни видеа/ за гривна, която да предпазва от ултравиолетовите лъчи и часовник, който следи здравния статус на човека и при необходимост може да подаде сигнал към лекуващия лекар.

През август момичета ще обогатят знанията си на летния лагер в Атина и ще създадат авторски проекти на базата на алгоритмите за изкуствен интелект. Ученичките ще пътуват с Мариета Христова, която е техен преподавател по информационни технологии в СУ „Васил Левски“. Майкрософт поема разноските по пътуването на всички участници в шестдневното събитие.

Споделете: