Участие в международен летен лагер за изкуствен интелект на наши ученици

Преди броени дни от гръцката столица Атина се завърнаха Бояна Димитрова и Никол Методиева, ученички от 10 а клас на СУ „Васил Левски“ гр. Елин Пелин,  с ръководител г-жа Мариета Христова – техен преподавател по информационни технологии, които участваха в  летен лагер за момичета,  посветен на изкуствения интелект. Девойките спечелиха покана благодарение на иновативните си идеи – за гривна, която предпазва от вредните лъчи, и часовник, който следи здравословното състояние на човека.

Алиса променя бъдещето“ (Alice Envisions the future ) е първото по рода си събитие на „Майкрософт“, което събра в Гърция 160 момичета на възраст от 15 до 17 години от 22 държави от Централна и  Източна Европа. Българската група бе представена от 15 момичета и 5 ръководители – от Велико Търново, Стара Загора, Разград , Първомай и Елин Пелин.

„Алиса променя бъдещето“ е една чудесна и много сполучлива закачка с  емблематичната книга „Алиса в страната на чудесата“ на Луис Карол, защото изследването на изкуствения интелект, с което се занимаваха младите участнички в атинския лагер на Майкрософт, ги потопи в Страната  на технологиите, където  чудесата могат да станат и стават реалност.

Идеите на Бояна и Никол, съчетани с добрата им подготовка, получена от г-жа Христова, им осигуриха пет дни в хотел „Хилтън“ в Атина и среща с много вдъхновяващи лектори.

От лекциите на проф. Кристин Трол от университета във Вашингтон момичетата научиха за възможностите на изкуствения интелект, за неговото приложение в селското стопанство, за опазване на околната среда, в медицината, за хора със специални образователни потребности.

Оливер Зофич, специалист в отдел образование на Майкрософт, демонстрира възможностите на облачните техологии  и машинното обучение. Неговите предизвикателства към съвременните Алиси бе да обучат своята машина, така че да може да прави диагноза на раково болни хора.

В различни занятия момичетата работиха с най-новите продукти в областта на софтуера и роботиката за бази данни, софтуер за лицево разпознаване, очила за смесена реалност, чатбот (робот, който използва база данни, за да събира информация и да отговаря на въпроси).

Дори тиймбилдингът  провокира  любопитството, интелекта и независимостта на момичетата. Като например да сглобят шкафчета, които ще се дарят на дом за сираци, или да събират научна информация, докато обикалят забележителностите в Атина.

Освен с подаръци и невероятни спомени, Бояна и Никол се прибраха обогатени и уверени, че могат да променят бъдещето.

 

 

 

 

 

 

 

Споделете: