Световен ден за възпоменание на жертвите, загинали при пътнотранспортни произшествия

На 13.11.2019г. в СУ „Васил Левски” гр. Елин Пелин се почете паметта на жертвите, загинали при пътнотранспортни произшествия.

Официален гост на събитието, организирано от училищната комисията по Безопасност на движение по пътищата,  беше г-жа Райничка Николова , заместник-кмет с ресор „Образование, хуманитарни и социални дейности” към община Елин Пелин.

Поводът за събитието, протекло под надслов „Да бъдем толерантни на пътя”, беше стряскащата статистика, че в нашата малка България всяка година изчезва по една класна стая с деца, загинали на пътя. Тази година също не е изключение  – до момента броят на загиналите деца е 35 и с всеки изминал ден той нараства.

Призивът ни беше децата сами да се научат да пазят живота си, тъй като той е безценен. Бяха им дадени практични съвети как да се самосъхранят на пътя:

  • Да пресичат само на определените за това места!
  • Първо да се оглеждат внимателно и тогава да преминават, дори и по пешеходните пътеки!
  • Да не пресичат никога със слушалки в ушите или играейки си на телефона!
  • Да не се движат по пътното платно, особено в тъмната част на деня, а ако това се налага, да бъдат облечени със светли дрехи или да имат по дрехите си светлоотразителни ленти.

На специално оборудвана с пътни знаци площадка бяха направени демонстрации по безопасно движение по пътищата за пешеходци и велосипедисти от най-малките ни участници.

Учениците от начален етап изготвиха табла и рисунки с впечатления от пътнотранспортни произшествия и правила за поведение на пътя. Участваха в демонстрация на умения в майсторско управление на велосипед.

Петокласниците от класа на г-жа Илияна Веселинова се бяха постарали да украсят залата с прекрасна изложба от тематични картини.

Седмокласниците премериха сили в една много оспорвана викторина по безопасност на движение по пътищата, като победител стана 7В клас. Ева Георгиева от 7г клас се представи с есе по темата за „войната” по пътищата.

Всички присъстващи имаха възможност да пробват специални очила, които симулират наличие на алкохол в кръвта и да пробват реакциите си в такива моменти.

Надяваме се, покрай прекрасните емоции децата да запомнят най –важното – да пазят живота си!

Споделете: