СТЪПАЛА НА ЗНАНИЕТО В СЕДМИЦАТА ЗА БЕЗОПАСЕН ИНТЕРНЕТ

На 11 февруари 2020 година за 16-и път светът отбеляза международния Ден за безопасен интернет като израз на загрижеността за безопасността на децата в дигиталния свят. „Заедно за по-добър интернет“ бе основното мото на инициативата, призовавайки всички заинтересовани страни да се обединят и да участват в създаването на по-добър интернет за всички, по-специално за деца и младежи.

Тази година ученици от СУ „Васил Левски“  със своите преподаватели  отбелязаха  Деня за безопасен интернет в периода 10 – 14 февруари с различни дейности с цел повишаване на  осведомеността за по-сигурен, по-добър интернет и за безопасно и отговорно използване на информационните технологии.

С презентации, подготвени от учителите по ИТ,  всички ученици формулираха основните правила за безопасност в интернет.

Ученици от 5, 6, 7, 8 и 10 клас с преподавател г-жа Тинка Иванова разгледаха съвети за кибер хигиена, съвременните тенденции в киберпрестъпността и смисъла от силни пароли.

Чрез играта „Рискове в интернет“ учениците съставяха   думи, свързани с рисковете в интернет, а с играта „Дилема“ разпределяха в категории „Съгласен“ и „Несъгласен“ твърдения, свързани с правилата за безопасна работа в интернет.

Чрез поставяне на различни казуси направиха проучване  как да споделят снимки и видеоклипове в интернет и как да  управляват поверителността на данните си.

Чрез дискусия учениците споделиха мнението си за искането, даването и получаването на съгласие онлайн, което често се  случва в техните приятелски взаимоотношения.

В края на седмицата за безопасен интернет всички класове с преподавател г-жа Тинка Иванова получиха сертификат „Кибер чист клас“, изработен от г-жа Илияна Танева.

Онлайн тормозът като най-големият риск на съвременното общество беше акцентът в часовете по ИТ при г-жа Соня Георгиева. Възрастовата група 5-7 клас работи по реален казус- „Как да действаме при онлайн тормоз, какво да Не правим?“

Инициативата се проведе и с XIIа клас, на които беше препоръчано участие в когнитивна ситуация, в която да разяснят на по-малките ученици, как да боравят с мобилни устройства, като използват брошурата на Publisher, за да предават послания за онлайн безопасност.

Чрез историята на Флашко в света на спамчетата госпожа Ива Григорова запозна учениците от 1 и 2. клас с някои от опасностите, които ги дебнат в интернет, както и с правилата за безопасно сърфиране и общуване в мрежата. Малките ни супергерои активно участваха в дискусиите по темата и разглеждането на казуси, в които Флашко искаше съвети и помощ от тях в борбата със спамчетата.

За да запознае учениците от 3, 4, 5 и 6. клас с най-честите в момента опасности в интернет госпожа Григорова използва кратките разкази на Даниела – Диджи Ди за опитите ѝ да бъде киберпопулярна, за сигурността на паролите, вирусите и опасности като фишинг и рамсъмуеър.

Онлайн тормоза и езикът на омразата също бяха сред темите за дискусия в часовете. Всички ученици  стигнаха до извода, че добре изградените навици за киберхигиена могат да ги спасят в много от случаите на кибер заплахи. Повечето от тях инсталираха на своите телефони приложението SafeNet, с което провериха сигурността на паролите на профилите си и разгледаха възможностите за сигнализиране в случаите на опасност или заплахи в мрежата.

Споделете: