„Мотивирана съм да пиша, защото така изразявам себе си“

Днес рубриката „Изявени ученици“ е тематична – на 2 април отбелязваме Международния ден на детската книга. Датата е избрана, защото на нея е роден известният на малки и големи писател Ханс Кристиан Андерсен.

По този повод ви представяме Ева Василева Георгиева на 13 години от 7 Г клас, с класен ръководител г-жа Мая Евгениева, която участва като автор в книгата за деца „Приказки за лека нощ. Доброто побеждава и вълшебствата спасяват“ със своя разказ „Приказка за Наука и Неука“.

Ученичката бе наградена от директора на училището – г-жа Мариета Христова, за утвърждаване престижа на училището в категория „Български език и литература“ на 18.02.2020г. по време на честването на патронния празник на училището. Тази награда обаче не е първата за момичето, което вече изявява своя талант в художественото слово от няколко години насам.

В публичното пространство вече може да срещнете нейното име относно следните събития: на 03.03.2019г. Община Елин Пелин тържествено отбеляза 141 години от Освобождението на България. Тогава нашата ученичка е наградена като първенец в организирания конкурс за есе от Община Елин Пелин „Моето родно място. Аз мога да бъда полезен!“. На 01.11.2019г., в Деня на народните будители в ритуалната зала на Община Елин Пелин тя получава отново награда  – първо място за нейното есе под надслов „Моите Будители“.  Ето защо решихме да опознаем това талантливо момиче малко по-отблизо чрез интервюто, което ви представяме:

Здравей, Ева! Честито отличие за утвърждаване престижа на училището ни в категория „Български език и литература“!

-Здравей. И благодаря.

На какви теми си писала есета?

– Писала съм есета на теми “ Моето родно масто „, “ Моите будители“, разказ „Приказка за Наука и Неука“, публикуван в книга за деца „Приказки за лека нощ. Доброто побеждава и вълшебствата спасяват“.


Кои са ти най-интересните теми за писане на есе? 

– Обичам да пиша на различни теми, нямам конкретни предпочитания


Кой събуди интереса ти, за да започнеш да пишеш есета?

– Семейството ми.


А каква е мотивацията ти да продължаваш? 

-Мотивирана съм да продължавам да пиша, тъй като по този начин изразявам своето лично мнение.


Чрез есетата човек изразява своето мнение и чувства по дадена тема. Те също изграждат усета за писане в човека. Смяташ ли, че ти имаш по-изграден усет за писане? 

-Смятам , че все още продължавам да изграждам усет към езика и писането.


Писането на есета помага ли ти да изразяваш и устояваш мнението си освен на лист хартия? 

-Да, помага ми.

Изпробваш ли уменията си в друга сфера на писане? В стиховете например? 

-Да, писала съм и разкази, така например „Приказка за Наука и Неука“, публикуван в книга с разкази.


Разкажи ми за постиженията си. Какви награди си печелила досега? 

Награда на журито в конкурса за разказ, организиран от общ. Созопол и Замъка „Влюбен във вятъра“, първа награда на общ.Елин Пелин за есе на тема „Моето родно място“,  първа награда на общ.Елин Пелин за есе на тема „Моите будители“.

Коя награда е най-незабравимата за теб? 

-Всички награди са безкрайно ценни и скъпи за мен.

Благодаря ти за това интервю. Желая ти здраве и още достигнати върхове в избраното от теб поприще!

-И аз благодаря!

Журналист: Анелия Петкова, 10 В клас

Снимки: личен архив

Споделете: