Поздравителен адрес от г-жа Росица Иванова – началник на РУО София-регион, по повод 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

Поздравителен адрес от г-жа Росица Иванова – началник на РУО София-регион, по повод 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

ДО

ДИРЕКТОРИТЕ,

ПЕДАГОГИЧЕСКИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ,

РОДИТЕЛИТЕ И УЧЕНИЦИТЕ В

ОБРАЗОВАТЕЛНИ ИНСТИТУЦИИ ОТ СОФИЙСКА ОБЛАСТ

Уважаеми колеги – директори, педагогически специалисти, дейци на образованието и културата,

Уважаеми родители, скъпи ученици,

Тази година в условията на приетите противоепидемични мерки за неразпространение на епидемията от вируса COVID-19 и провеждане на образователния процес в българските училища от разстояние в електронна среда, сме изправени пред предизвикателството да отбележим по нетрадиционен начин – във виртуалното пространство и най-светлия празник в календара ни – Денят на българските букви, Празникът на българския дух и културна идентичност –

24 май.

В България честваме уникален по рода си празник, който другите народи по света не празнуват – Празника на писмеността, на българската просвета и култура. 24 май е ден, в който ние отдаваме заслужена почит към великото дело на светите братя първоучители, създатели на славянската писменост и покровители на Европа – Кирил и Методий. В този ден съзнаваме колко сме силни със своята древна и богата култура, която събира възхищението на всички европейски народи. В този ден ние изразяваме своята дълбока почит и признателност към нашите учители, които с огромни усилия и обич раздават себе си, за да ни направят достойни българи и по-добри хора.

Уважаеми колеги,

Радостна съм, че имам възможността да отправя към Вас своите поздравления и да Ви пожелая здраве и удовлетворение от постигнатото, професионални успехи и много сили и творческо вдъхновение, за да продължите да предавате на бъдните поколения българското писано слово, науката и вярата – крепостите, съхранили народа ни през вековете исторически изпитания!

Скъпи млади приятели,

Позволете ми, на този единствен, най-български празник, влизайки в домовете Ви чрез този поздравителен адрес, да пожелая на Вас и семействата Ви най-вече здраве и благоденствие!

Вярвам, че през изминалите два месеца на обявеното извънредно положение в България се убедихте, че училището не е само бялата дъска, класната стая и чина Ви в нея, където придобиваме знания и умения по различни науки! Училището и учителите ни подготвят да устояваме на изпитанията на истинския живот и в тези дни на обучение извън класните стаи, всички ние бяхме обединени и виртуално заедно успявахме да сбъднем и най-смелите мечти на Вашите учители! Поздравявам Ви и искрено се гордея с това, което постигнахте през последните месеци – заедно, с обединени усилия – учители, ученици и родителите Ви!

Пожелавам Ви да успеете да видите през Вашите очи доброто, красивото и възвишеното, и то не къде да е, а тук – в България! Защото никоя друга страна не може да ни дари със своето име. Ние сме родени в България и се наричаме българи. Други не само не можем, но и не трябва да искаме да бъдем, за да оцелеем всички ние – българите! Това е закодирано в днешния празник, завещан от предците ни!

Гледайте само напред, мили ученици! Огледайте се и ще видите колко красота и хармония има в родния ни край. И ако тя е по-забележима в природата, нека я приложим и в нашия живот, в нашите човешки взаимоотношения! Да бъдем по-добри, по-толерантни, по-солидарни и единни заедно! Тогава ще постигнете невъзможното, и то сами – без чужда помощ!

Пожелавам Ви здраве и лично щастие, много успехи, сила, амбиции и воля във всички начинания, които Ви предстоят занапред! Имайте мечти, вярвайте в тях и ги сбъдвайте с успех!

Честит празник!

РОСИЦА ИВАНОВА

Споделете: