„Остави всичко и чети!“

В много страни по света 12 април е посветен на D.E.A.R. Day (Drop Everything And Read – от английски “Остави всичко друго и чети”). Идеята  води началото си от книгата “Рамона Куимби на 8 г.”, написана в далечната 1955 г. от американската писателка Бевърли Клиъри. В книгата се разказва за учителката на Рамона, която отделя всеки ден по малко време, в което децата могат да четат онова, което им харесва. Точно на рождения ден на писателката -12 април, се отбелязва D.E.A.R. Day, или „Остави всичко и чети!”.

Заедно с хиляди българчета у нас и по света и учениците от СУ „Васил Левски“  се включиха с впечатляващ ентусиазъм в международната инициатива за насърчаване на четенето.

В рамките на един учебен час най-малките възпитаници на училището ни се потопиха в магията, наречена книга.

С „Остави всичко и чети 2021“ започнаха и часовете по български език и литература на учениците от 6а, 6б и 6в клас от СУ „Васил Левски“, гр. Елин Пелин в първия учебен ден след пролетната ваканция. Заедно превърнаха своите 15 минути в истински празник на ЧЕТЕНЕТО! Заедно се вълнуваха и съпреживяваха частица от мечтите, страховете и надеждите на връстничката на децата – тринадесетгодишното еврейско момиче Ане Франк в нейния разтърсващ „Дневник(ът) на Ане Франк“.

Своето пътешествие в лабиринта на книгите направиха и учениците от 7в и 9б клас с преподавател г-жа Таня Цанева, които прочетоха „Приказки за пораснали деца“

С емоцията на „Остави всичко и чети“ и малки, и големи, ученици и учители си обещаха да продължават да четат заедно, защото ЧЕТЕНЕТО ни прави по-добри и по-щастливи хора!

Споделете: