Открит урок “Първите български географски глобуси и карти”

Седмицата на българския език и българската история започна с първото събитие – урок по география на тема „Първите български глобуси и географски карти“ с учениците от 5б клас и преподавател госпожа Бойка Атанасова.
Петокласниците с интерес споделиха намерена от тях информация за Неофит Рилски и Александър Хаджи Руссет като автори на първите български глобуси и географски карти. Научиха за приноса на Неофит Рилски като “ патриарх на българските учители и книжовници“ с написаните от него “ Българска граматика“, “ Кратко землеописание“, Първи българо- гръцки речник и с учителската си дейност в Габрово, Копривщица, Рилския манастир. Децата намериха географските координати на родния му град Банско, на Цариград .като книжовни центрове, както и на Срасбург, където е отпечатана през 1843г. “Карта на сегашная Болгария, Тракия, Македония и на прилежащите земли”, създадена от Александър Хаджи Руссет. Показаха умения за работа с мащаб на карта и намиране на действително разстояние от Банско до София. Беше подредено табло с копия на първите глобус и карта.
Гости бяха г-жа Ирена Цвяткова – зам. – директор , г-жа Жени Щерева главен учител по български език и литература и г-жа Радка Димитрова – старши учител по география и икономика.
Споделете: