11 януари – Международен ден на думата „благодаря“

ЕПЛР със съдействието на учениците от I и II клас отбелязаха Световен ден на думата „благодаря“.
Кога за последен път благодарихте? Ако можете да отговорите, без да се налага да мислите дълго време, това е добър знак. Защото тази малка дума може да промени и премести толкова много неща.
Благодаря съществува във всички езици. Това е така, защото е свързана с благодарността като част от изграждането и в ценностната система на цялото човечество.
Да учим ли децата ни да благодарят?
„Благодаря“ не трябва да е само дума в речника, на всички нас Важно е да показваме на децата, че тя изразява уважение и отношение, което с личен пример да им предаваме от ранна възраст.
Ето защо е особено полезно днес – да благодарим на онези, които помагат или са помагали, или са ви изслушали, или ви подкрепят по други начини, или са го правили в миналото. Разбира се, можете да подарите и сладкиши с подходящо име, но бъдете сигурни: искрените думи имат много по-голямо въздействие.
И докато ни има, може да сме благодарни за всичко, което имаме, за хората, които ни обичат, за всичко, което сме постигнали и което ни прави щастливи. Вижте положителното и бъдете щастливи от това!
Благодаря е не просто дума. Тя изгражда ценности, за създаването на едни добри хора в лицето на младото поколение.
Днес си благодарим за общите усилия, които полагаме всеки ден в името на един по-добър свят.
Борислава Петрова -училищен психолог
Екип за подкрепа на личностно развитие в СУ“ В. Левски“ гр. Елин Пелин
Споделете: