28 Февруари 2024 г. – ДЕН НА РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА

Днес, 28.02.2024 г., училищната общност в СУ „Васил Левски“, гр. Елин Пелин заяви своята съпричастност към Деня за борба с тормоза в училище, известен  като „Ден на розовата фланелка“. Световният ден на розовата фланелка е събитие, което от 2007г. насам се провежда всяка последна сряда на февруари. Инициативата започва в едно училище в Канада, след като ученици стават свидетели на тормоз над техен съученик, който бил облечен с розова фланелка. На следващия ден голяма част от учениците се появяват с розови фланелки на училище, за да изразят несъгласието си с тормоза в училищните коридори. Идеята бързо надхвърля границите на училището и се превръща в световна кампания срещу насилието.

В нашето училище ежегодно отбелязваме този ден с различни инициативи, с които показваме, че не толерираме насилието. Тази дата ни кара да видим, че съществува тормоз в училище, и ни провокира да помислим как да постъпим в подобни ситуации и как да се противопоставим на всяка форма на насилие. Училищната институция е мястото, в което учениците се намират в естествената си среда и затова агресията и насилието нямат място в училище, вкъщи, на улицата и изобщо в живота ни.

Днес учители, ученици и служители на  СУ „Васил Левски“ се обединиха срещу насилието и тормоза в училище.

Във фоайето на училището през целия ден се излъчваше презентация по темата. Представителите на Ученическия съвет изработиха табло  и проведоха дискусия за различните видове насилие и как учениците да се предпазят от него.

Всички си обещахме борбата с тормоза да не е само за ден, а всеки ден!

Чрез включването ни в тази инициатива искаме да изразим своя протест срещу насилието и тормоза върху невинни и беззащитни ученици. Искаме по този неконвенционален начин да кажем: „Спри! Не бъди насилник! Бъди един от нас!“. Тормозът не решава проблеми – той е един от тях. Нека бъдем толерантни и съпричастни към проблемите на своите съученици! Нека училището бъде безопасна зона за всички!

Споделете: