Неприятната кашлица

С настъпването на зимата и смяната на климата, най-често ние се срещаме с кашлицата. Кашлянето по няколко пъти на ден е съвсем нормална защитна реакция на организма, чрез които се почистват дихателните пътища и се отстранява ненужното количество секрет. Едни от най-честите причини за поява на кашлица са попадане на чуждо тяло в бронхите, белодробна туберкулоза, настинка или грип, тютюнопушене, замърсяване на въздуха, алергии, синузит и др.
В зависимост от наличието на секрет кашлицата може да бъде суха или влажна.
Сухата кашлица се появява сутрин и вечер при смяна на сезон и резки температурни амплитуди, при мъгливо и влажно време, консумиране на студени храни и напитки. Типична е за началните фази на остри възпалителни заболявания.

Сухата кашлица е симптом при фрактура на ребро, наличие на чуждо тяло в бронхите и др.
Влажната кашлица е характерна за болести на бронхите, белите дробове, хронични бронхити, често срещани при дългогодишни пушачи и хора, работещи при запрашена и замърсена работна среда. Влажната кашлица се наблюдава и при бактериална пневмония, туберкулоза, рак и др. Секретите, които се отделят при влажната кашлица, могат да бъдат
сериозни- бистри и воднисти,
слузни- белезникаво- сивкави, с по-плътна консистенция
гнойни- жълто- зеленикави- показател за тежка инфекция на дихателните пътища
кървави- наличието на кръв е сериозен симптом, изискващ бърза консултация със специалист
Тъй като кашлицата е симптом на много заболявания, лечението й зависи от причината, която я провокира. Кашлицата е пренебрегвана много пъти заради нейната проява като много често срещан симптом. В повечето случаи не се изисква консултация с лекар, но има случаи, в които намесата му е задължителна!