Вдъхновяващото образование пробужда любознание!

Съвременното училище се нуждае от вдъхновяващи истории, които да мотивират учениците, за да се докоснат до науката. 

Фестивалът на науките-началото на нашата вдъхновяваща история! 

Иновативната инициатива, която показа другото лице на науката, събра в СУ „Васил Левски“ учени, студенти, ученици, представители на общинската администрация, г-н Ивайло Симеонов-кмет на община Елин Пелин,  заместник-кмета на община Елин Пелин-г-жа Райничка Николова, служителите в отдел „ Образование“, г-н Илиян Илиев, представител на академичната общност на Минно-геоложки университет „Свети Иван Рилски“, г-н Атанас Иванов-ТУ,  учители. 

Под формата на игри, експерименти, учене чрез правене-моделиране и програмиране, дизайн и демонстрации, участниците и гостите на фестивала бяха пленени от възможностите и приложенията на научното познание в живота. В директна и онлайн връзка училищната общност, както и гостите на инициативата, дискутираха, експериментираха, и преоткриваха интересни факти. Дейностите бяха съобразени с различните възрастови групи, а темите с интересите на посетителите на научните работилници. Фестивалът на науките срещна учениците с две групи студенти от МГУ-екип по химия и група-Маркшайдерство и геодезия, които показаха възможностите на лазерните прибори в геологията и геодезията. 

„Лего роботи“ срещна гостите на фестивала с ръководители на Центъра за творческо обучение, г-жа Валентина Венкова, която запозна желаещите с изключителния образователен метод-учене чрез правене, модел, който превърна участниците в творци. 

 Посетителите с интерес участваха в демонстрацията на г-н Боян Милушев, който представи „Културното наследство на България“ с VR очила. Възможностите на 3D принтера също се превърна в атракция за гостите. 

Преподавателите по природни науки показаха възможностите на технологиите, моделираха, експериментираха и впечатлиха учениците с тайните на науката. Множеството активности, които бяха демонстрирани чрез образователната игра „Открий съкровището“, геоморфоложкото моделиране, химията в кулинарията,  моделиране на автомобил и авиомоделиране, разкриха пред гостите на форума възможностите да учиш и да се забавляваш. 

За по-големите ученици създаде интерес представянето на науката археология, показаните артефакти, възможността да бъдеш откривател. 

В директна онлайн връзка влязоха посетителите на Фестивала на науките с инженер Зорница Захариева, която представи дейностите на ЦЕРН, директно от  ЦЕРН, както и с г-жа Свежина Димитрова-директор на Народната обсерватория във Варна. 

Споделете: