ДА СВЕДЕМ ГЛАВИ ПРЕД АПОСТОЛА!

Седмицата, посветена на Левски, разпали умовете на учениците с две незабравими срещи, организирани за учениците от прогимназиален и гимназиален етап. Гостите, в лицето на г-жа Галина Златарева-филолог, писател и издател и г-н Стефан Караиванов, наследник на Левски по майчина линия, разкриха пред учениците интересни факти от живота на Васил Левски.

Г-жа Златарева дискутира с присъстващите за истините и заблудите, които се носят за Апостола. Представи книгата си „Васил Левски-заблуди и истини“, сподели за мотивацията, която я е провокирала да създаде написаното. Животът, смъртта и светостта на Левски в контекста на епохата и от дистанцията на времето станаха предмет на състоялата се среща.

Учениците от прогимназиален етап имаха честта да се запознаят с наследника на Васил Левски по майчина линия, г-н  Стефан Караиванов, който сподели съкровени спомени, разказани му от неговия баща. Представена беше и книгата“ Васил Левски по спомени на Васил Караиванов-първи братовчед на Апостола“-десето юбилейно издание, чиято мисия е да опровергае ширещите се неистини около живота на Левски.

Беседите с гостите отново осветиха личността на Васил Левски, неговата ключова роля в национално-освободителното движение, истините и заблудите, които се разпространяват, светостта на Дякона. Призивът на наследника на Левски беше да следваме примера на Апостола и да останем в България!

Да се докоснеш до Левски чрез словото е най-прекият път към безсмъртието на героя.

Поклон, Апостоле!

Споделете: