„Спортът ме учи на дисциплина и борбен дух“

Рубриката „Изявени ученици“ днес представя едно малко момиче с характер, който може да бъде за пример не само за децата на нейната възраст, но и за всички нас. Тя се казва Мария Димитрова, ученичка в 5 В клас в нашето училище и бе наградена на церемонията, състояла се на 31.01.2020г., тъй като бе отличена в класацията „Спортист на годината на община Елин Пелин“ за 2019 година. 

Мария спортува. Тенис. Игра, събираща в едно бързина, рефлекси, координация и креативност. Децата, които играят тенис в ранна възраст, показват невероятно високи нива на енергия в ежедневната си дейност. Тенисът учи детето как да се справя с натиска не само на корта, но и в реални житейски ситуации. Тези умения стимулират бързата мисъл и ловкост. Концентрацията и търпението са от съществено значение за победата. Тенисът помага за ефективно контролиране на стреса, тъй като физическото, умствено и емоционално напрежение при играта води до увеличаване на капацитета на организма за справяне с това. И не на последно място тенисът изостря рационалното мислене, чрез формулирането на стратегии и тактики срещу противниковия играч. Спортсмѐнството е качество, което детето научава в ранна възраст чрез тениса. Детето от рано се научава да приема поражението и е мотивирано да работи по-усилено, за да постигне успех.

А сега ви представяме и нея – Мария Димитрова.

Здравей, Мария. Честито отличие!

-Благодаря!

Защо тенис? Кой те насочи към този спорт и от кога тренираш?

-Защото тенисът много ми  харесва. Към него ме насочиха моите родители и аз не се поколебах да започна да тренирам сериозно. Тренирам от четири годишна, а се състезавам активно от 2016г., когато бях на 8години.

Към кой спортен клуб се състезаваш? Разкажи ни малко повече за него.

-Състезавам се за СК „Дема”, гр. София. Това е един от най-големите клубове в тениса, който беше избран за тенис клуб №1 на България за 2019г. За него се състезават десетки състезатели, които са постигнали множество успехи в България и в чужбина.

Какво е усещането баща ти да ти е треньор?

-Усещането е много приятно и ми дава спокойствие в тренировките и мачовете. Също така съм сигурна, че научавам всичко за играта по най-добрия начин от него.

Има ли тенисист в България или в световен мащаб, на който се възхищаваш?

-Любимци са ми Григор Димитров, Мария Шарапова и Новак Джокович. От по-младите тенисисти в България, се възхищавам на играта на Александър Лазаров, Димитър Кузманов и Христо Валеов.

Как съчетаваш тренировките с училището?

-Много ми е трудно, но се справям отлично. Сутрин ходя на училище и всеки следобяд тренирам до късно, но все пак се справям с уроците и домашните за училище.

Какво ти дава спортът, на какво те учи?

-Спортът ми дава самоувереност да се справям с всички трудности. Учи ме на дисциплина и борбен дух.

За какво мечтаеш?

-Мечтая си да съм най-вече здрава и да постигна много успехи в спорта и в училище. Също така си мечтая някой ден да вдигна купа от Големия шлем.

Благодаря ти за това интервю. Желая ти много успехи в този красив, но тежък спорт! И дано следващата изявена тенисистка в България се казва Мария Димитрова!

-И аз благодаря за отделеното внимание и хубавите пожелания!

Журналист: Мария Нягулова 9А клас

Снимки: личен архив

Споделете: